De ce femeile sunt mai predispuse către îmbolnăvirea cu noul coronavirus?
Cercetătorii și-au pus întrebarea de ce persoanele de sex feminin sunt mai predispuse către îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Covidul de lungă durată este mai des întâlnit la femei decât la bărbați. Care este explicația cercetătorilor?
În urma unui studiu făcut de specialiști s-a descoperit faptul că femeile sunt mai predispuse către îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Oamenii de știință susțin că persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la Covidul de lungă durată decât bărbații, raportul fiind de patru la unu. Mai mult decât atât, studiul efectuat de un spital din Paris arată faptul că efectele au fost înregistrate mai des la persoanele tinere.
„Circa 66% din pacienţii noştri au fost femei. Multe dintre ele lucrau cu normă întreagă, au copii mici, iar acum mai mult de un sfert dintre ele nu pot să lucreze deoarece se simt rău. Din punct de vedere economic, este o catastrofă”, a afirmat dr. Melissa Heightman, care conduce o clinică de îngrijire post-COVID din nordul Londrei, citează Adevărul.
De ce femeile sunt mai predispuse către îmbolnăvirea cu noul coronavirus?
Imunologul prof. Akiko Iwasaki susține că celulele T (sistemul imunitar) caută și distrug celulele care sunt infectate cu virusul respectiv și sunt mai active la femei, fiind datorat geneticii: „Femeile au două copii ale cromozomului X. Şi multe dintre genele care codifică diferite părţi ale sistemului imunitar sunt localizate pe acel cromozom, ceea ce înseamnă că diferite răspunsuri imune sunt mai puternice la femei”.
De asemenea, femeile care se află la vârsta reproducerii ar avea un răspuns imun mai reactiv la un agent patogen, în condițiile în are sistemul imunitar a evoluat pntru asigurarea unei protecții în timpul sarcinii. De aceea femeile au un risc mai mic de deces în fața virusului.
„Mulţi oameni de ştiinţă care studiază COVID-ul de lungă durată cred că, în unele cazuri, virusul a declanşat o boală autoimună, determinând sistemul imunitar să producă anticorpi auto-direcţionaţi, cunoscuţi sub numele de autoanticorpi, care atacă propriile organe ale corpului”, arată sursa citată.
sursă foto: pixabay